Faceți căutări pe acest blog

luni, 16 ianuarie 2012

istoria oxigenului

ieri seara,cand Bucurestiul era in flacari, am inceput sa primesc mail-uri la greu de la studentii mei, care cereau teme de referat pt...miercuri. au avut tot semestrul sa prezinte 2 carti la literatura engleza si cei mai multi n au miscat un deget. ieri insa i-a apucat harnicia maxima. ce mai conta ca mai erau doar 3 zile si ca trebuia sa citeasca 2 volume, critica aferenta, iar apoi sa scrie referatul. ei sunt mult mai destepti decat profii lor, care ar fi clar incapabili de asa ceva. in timp ce eu fierbeam ca nu pot iesi in centru, din cauza unui umar si a unui spate frante la antrenament, oamenii aveau brusc chef demential de munca. curajosii!am mai vorbit si cu unii profi de nivel invatamant secundar - -isi pregateau grijulii planurile de lectii pt luni. la fel, nici la ei nu se intampla nimic. si unii au salariu 650 lei. in timp ce un jandarm bataus/analfabet are minimum 15, cu tot felul de avantaje colaterale. pe banii astia (650) m as duce la serviciu doar sa citesc ziarul. in Franta, un prof debutant are 1200 euro. la noi, 140.

colegii mei universitari ma bombardau cu e-mail-uri despre conferinte si cursuri de perfectionare pe care trebuie sa le plateasca tot din buzunarul lor.In Occident, un profesor univ plin are cateva mii de euro/luna. aici, maximum 1000. de gradele mai mici nu mai zic. simpatic e ca tot la noi se agita functionarii mai tare si depasesc norma cu zel si avant.

apoi ma uit la multi dintre  studentii mei, care muncesc ca sa si ia telefoane ultimul guitz,sa aiba ce pune pe masa. si pt asta nu mai au timp sa citeasca o carte. habar n -au de lucrurile mari de pe lumea asta.ce e mai vechi de 15 ani ii depaseste total. si exista o poveste despre rege, pare-mi-se Ferdinand, care a vizitat Universitatea, iar rectorul lingau - ca toti astia cu functii mari - behaie: Maiestate,nu aveti grija, va vom da specialisti de excelenta factura! Rgele, aristocrat pe bune, i-a replicat obosit: nu de specialisti are nevoie tara, ci de constiinte! misto, nu? ca degeaba e el specialist, daca ar fura si gaina de pe oua si nu i pasa ce rau produce.

si atunci imi zic: daca tot lucrezi la azilul de batrani, cel putin nu fa si tu exces de zel functionaresc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu