- Care ar fi, în opinia dumneavoastră, acele nume şi volume (cinci al număr, să spunem) care ar avea autoritatea de a depăşi statutul de poet aflat la început de drum? Există semne că „generaţia 2000” se „clascizează”? Are ea resurse de a impune modele, paradigme?
Volumele acestei perioade pe care le-aş indica drept exemplare, nu aparţin generaţiei 2000. Însă generaţia respectivă are resurse de a impune mai ales paradigme, mai puţin modele. Eu cred că douămiiştii au simplificat retorica şi au deschis cutia Pandorei lexicale. Cei mari vor veni abia după ei, folosindu-se de „liberalizarea” declanşată de scrisul lor. Problema este că mi-e foarte greu să fixez limite temporale douămiismului. Şi nici nu cred că este posibil decât la modul didacticist, ceea ce nu mă interesează. Nu o să indic volume, ci 5 autori care, în opinia mea, au defrişat zone poetice noi: Rodica Drăghincescu, Mihail Vakulovski, Dan Sociu, Vasile Leac şi Marius Ianuş. Dar mai sunt alţii, probabil mai valoroşi decât ei, întrucât au depăşit condiţia de precursor.
- Se poate constata că în ultimii 2-3 ani ritmul apariţiilor poetice s-a diminuat. „Generaţia 2000” pare a fi devenit mai circumspectă cu propriile cărţi. În acelaşi timp, şi critica de întâmpinare pare a-şi îndrepta atenţia către volume de proză, de sinteză, de eseistică ori istorie literară. Credeţi că se poate discuta despre o criză a poeziei? Nu vine aceasta prea devreme pentru o generaţie aflată, totuşi, la început de carieră? Se confruntă tinerii poeţi şi cu o apatie a cititorului de poezie?
Tocmai întors de la Târgul de carte, n-am văzut deloc o diminuare a publicării cărţii de poezie. Poate a celei de poezie douămiiste. Dar douămiismul nu mai este deloc la început de carieră, eu aş spune că e la sfârşit, dacă nu l-a şi depăşit deja. De unde şi deruta desantului generaţionist. O tehnică dusă până aproape de apogeu acompaniată de o criză de sustanţă poetică pe măsură.
(continuarea anchetei de la Paradigma)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu