Faceți căutări pe acest blog

joi, 2 august 2012

La tăţi ni-i greu!



A apărut cartea secolului la Editura Criterion Publishing – Bărbatul la 40 de ani. Ştefan Doru Dăncuş, de meserie horticultor şi, pe timp de pace, astronaut, a dezlegat toate enigmele bărbatului la andropauză. Problema nu-i atât la prostată ori la aluniţe, aşa cum se credea până acum, ci la marele sictir.

Vârsta maturităţii, când realizezi cât de rahat e lumea creată de om, coincide cu vârsta oboselii. Adică începi să simţi poluarea, prostia şi răutatea. Dar cum să mai lupţi împotriva lor, când eşti deja gravid în luna a noua? Sexul încrâncenat cu zece halbe de bere pe zi îl balonează pe luptător şi-i domoleşte bărbăţia. Bine, nu chiar de tot, pentru că din când în când tot s-ar mai tolăni cu o fătucă de 15 ani. Însă aşa o greaţă, aşa o lene, că mai bine stă pe fundul lui şi se holbează în oglindă cum îi cad dinţii, părul, aspecte...
În România, bătrâneţea începe la 40. Singura consolare e să te dai mare cu portofelul: „Când îmbătrâneşti, cam pe la 40 de ani, te apucă o poftă nebună să cumperi un teren, să faci o casă impunătoare” etc. Sensibil, însă, scriitorul nu uită că parcurile sunt înţesate cu boschetari: „La tăţi ni-i greu/Da’ la fiecare separat/Şi tăte-s scumpe”. Îi piere chefu şi să povestească şi recunoaşte că paginile astea „aduc mai degrabă a fişă clinică decât a literatură”.

Ăştia-s oamini faini!

Vezi? Asta-mi place mie la octogenarii de 40 – sinceritatea! Îi doare injustiţia, escrocii din politică şi din fotbal, precum şi groaza de a se preda, finalmente, în mâinile unei femei tot de 40. Cu mâna pe capricorn, foştii rebeli din Vama Veche, care n-au împuşcat măcar un dictator la viaţa lor, visează „numai chiloţei şi sutiene cu număr mic, numai scâncet adolescentin şi priviri suave”. Trezirea e nimicitoare: „brusc apare o femeie matură – primeşti o palmă, fir-ar să fie de viaţă!”.
Ăsta e volumul I. Volumul al II-lea va vorbi despe calităţile de mamaie ale femeii de 40 şi de cât de obositoare şi de gâşte sunt fătucile de 16. Şi că dai naibii toată bărbăţia pe o oală de varză cu costiţă afumată.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu